Har vi råd til å verne eventyrskogene?

 

IMG_0276
Eventyrskog? (Vidar Lysnes)

Tidligere i uken var jeg i et fantastisk flott skogområde. Det var en idyllisk urskog med mosegrodde steiner og gamle grantrær. Det vil si; det var visst ikke urskog, for da jeg så litt nærmere etter oppdaget jeg at det her og der sto igjen stubber. Merker etter tidligere tiders aktivitet.

 

Men det var lenge siden.

Nå var jeg ganske alene der, og det var antagelig årevis siden det sist hadde vært folk der.

Å gå slik i gammelskog gir en egen ro. Eller; skogen er ikke egentlig veldig gammel. Den er 100-120 år. Litt over vanlig hogstmodenhetsalder. Men det gir en egen ro likevel.

Og hadde jeg vært biolog, og lagt ned en skikkelig innsats, er jeg temmelig sikker på at jeg her ville finne en eller flere rødlista arter. Nå er kanskje ikke det så spesielt. Rødlista arter finner man stort sett over alt i skogene våre. Men enkelte livsmiljøer er mer viktige enn andre. Det er nok derfor skogbruket i Norge bruker ressurser på å finne og kartlegge livsmiljøer i stedet for å finne hver enkelt rødlista art.

På tross av dette er det ingen tvil om at dette er en vaskeekte eventyrskog. En skog der man i tussmørket kan forestille seg troll og andre eventyrfigurer, men om dagen ikke se annet enn noen krokete trær og rare kampesteiner.

Men det var nok andre tanker som slo meg der jeg satt på en stein og skuet utover. Tankene fløy til et eventyr jeg og kjerringa hadde da vi gikk og plantet i nabobestandet en solvarm dag.

Dette er nok fantasi. Vi har nok ikke hatt aktivitet der i nabobestandet verken med plantespett eller andre spett. Ikke foreløpig. Dette blir litt subjektivt.

Gjermund Andersen som så vidt jeg forstår er far for eventyrskogbegrepet forklarer eventyrskog slik: «Eventyrskog er skog med særlig høy opplevelsesverdi. Begrepet er subjektivt, avhengig av hvilke assosiasjoner vi får til ord som «skog», «opplevelse» og «eventyr». Skal man karakterisere områder etter hvilken verdi de har for friluftslivet, må en godta at følelser og identitet er viktige for kvalitetsvurderingen».

Ok.

Har vi råd til å verne eventyrskoger? Er det fornuftig å verne skog, en ressurs for framtida, basert på hva enkeltpersoner synes er fint?  Og er det en felles forståelse for hva som er fint?

Eller kan det være like fornuftig å prøve med en litt mer vitenskapelig framgangsmåte når vi skal velge ut hvilke skoger vi bør verne?

Skog er en miljøvennlig ressurs. Den er fornybar og kan blant annet erstatte stål og betong som byggevarer. Den kan erstatte bomull i tekstiler, og mye av det vi produserer av olje kan erstattes av biomasse fra skogen, osv. Det er fantasien som setter begrensninger.

Det er satt et mål om å verne 10 % av norsk skog. Det er et stort areal. Om denne prosentsatsen er riktig kan diskuteres.

En ting er sikkert. Det er ikke miljøvennlig å verne feil areal.

 

 

 

Forfatter: gronneskoger

Interesserer meg for ski, fiske og friluftsliv. Musikkinteressert. Utdannet innen skogbruk og naturforvaltning. Jobber i skogbruket for Nortømmer.

Én tanke om “Har vi råd til å verne eventyrskogene?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: