Skogsbilveier og friluftsliv

 

IMG_0482
Opprusting av skogsbilvei (Vidar Lysnes)

Bygging av skogsbilveier har en tendens til å skape debatt, og når Løvenskiold ønsker å bygge en ny skogsbilvei utenfor Oslo skaper det ikke uventet en del reaksjoner.

 

Noen reagerer sterkere enn andre. Dagsavisen skrev i juli at Naturvernforbundet aksjonerte daglig for å stoppe arbeidet.

At det reageres på at det skal bygges nye veier er ikke overraskende. Det er også til en viss grad forståelig. Det er et inngrep som setter spor både i landskapet og i bevistheten vår.

Men hva hvis ingen av dagens skogsbilveier eksisterte? Hvordan ville det påvirke deg? Hvis du ikke kommer til å savne veiene oppholder du deg antagelig ikke mye i skogen.

Skogbruket er avhengig av å ha gode veier. Disse er avgjørende for å frakte tømmmer mest mulig rasjonelt fra skog til industri. Frakt fra skog til industri er en vesentlig del av råvarekostnaden for norsk treindustri. Veinettet, både det private og det offentlige, har derfor stor påvirkning på lønnsomheten i denne industrien.

Argumenter som brukes mot Løvenskiolds nye vei er at den vil ha store negative konsekvenser for friluftslivet. Den vil splitte opp et større sammenhengende skogområde, og den vil klemme seg inn blant såkalte eventyrskoger.

Om det er rett eller galt å bygge denne veien vet ikke jeg. Men jeg kjøper ikke uten videre argumentet om at skogsbilveier er negative for friluftslivet. Tvert i mot tror jeg skogsbilveiene er til glede for mange.

Det går mange mil med skiløyper på norske skogsbilveier. Går man for eksempel inn på Skiforeningen.no vil man se at store deler av skiløypenettet i Oslomarka går på skogsbilveier. Skiforeningen har laget et kart over sykkelturer. Disse går også hovedsakelig på skogsbilveier.

Skogsbilveiene er flittig brukt av folk med joggesko, enten de jogger eller går tur. Og har man med seg barnevogn er en skogsbilvei langt å foretrekke framfor en sti.

Skogsbilveiene gir en enklere adkomst til attraktive områder. Jeg vil tro det er mange bærplukkere som i løpet av helgen har kjørt forventningsfulle inn til sine favorittplasser for å høste av naturens overskudd. Noen har hatt en skogsbilvei som utgangspunkt for skogstur, eller kanskje en fisketur. Andre bruker skogsbilveinettet for å komme til hytta.

Skogsbilveier er, så lenge de er planlagt og bygd på en god måte, et positivt element for oss som er glade i friluftsliv. For skogbruket er det avgjørende med et godt skogsbilveinett.

Forfatter: gronneskoger

Interesserer meg for ski, fiske og friluftsliv. Musikkinteressert. Utdannet innen skogbruk og naturforvaltning. Jobber i skogbruket for Nortømmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: