Skogbrukets beste investering

Den beste investeringen man kan gjøre i skogbruket, innen skogskjøtsel, er ungskogpleie. Likevel: vi er ikke i nærheten av å utføre nok ungskogpleie i norske skoger.

Ungskogpleie, gjort på riktig måte, fører til et framtidsbestand med bedre kvalitet, større produksjon og høyere verdi. Samtidig blir driftskostnadene ved hogst lavere. Som om ikke dette er nok. Hvis man har gjort ungskogpleie har man et mye bedre utgangspunkt hvis man ønsker f. eks å tynne eller gjødsle.

Hvis man i tillegg til å være opptatt av økonomi, også intresserer seg for klima og miljøvern, er en positiv effekt at jo høyere tilvekst man har, jo mer effektiv er skogen til å binde karbon.

«Men kostnaden da, mann!», tenker sikkert du. Det må da koste litt? Og det gjør det selvfølgelig. Men fordi dette har store positive ringvirkninger for samfunnet økonomisk og miljømessig, tilbyr staten gode økonomiske rammebetingelser. Faktisk ligger den reelle andelen av investeringen for skogeier på rundt 20% av total kostnad. Resten betaler staten.

«Vel og bra» tenker kanskje du. «Men jeg skulle ønske det var enda flere fordeler»

Ok. Bestand hvor det er utført ungskogpleie er ofte mye bedre rustet mot skader, som for eksempel vindfall og toppbrekk. Hvis man tar en tur ut i skogen, vil man i disse dager kunne se mange ungskogfelt som er tynget ned av snø, og som noen steder trykker framtidstrærne ned under seg.

«Jeg gidder da vel ikke vasse rundt i skogen i en halvmeter snø»

Tenkte nesten det. Her er noen bilder:

72D2A6AD-781A-4FB2-B7D6-2C2A0C84AD96
Denne grana har bukket under for snøen (Vidar Lysnes)
A20221FF-5898-4DAA-A00D-D45D6F7CD3AA
Kunne gjort seg med litt hjelp fra ei ryddesag (Vidar Lysnes)
3741CB68-0982-4F96-9AB4-1A53C244F4DE
Grana har tøffe kår og ønsker seg litt ungskogpleie. (Vidar Lysnes)
EAD81952-C9EC-45CC-9890-DA35C95B34DC
Ungskogpleiebehov (Vidar Lysnes)

Tilslutt. Det sitter kanskje noen og tenker: «lurer på hvem som er skogeier her».

Da kan jeg avsløre at alle bokstavene i navnet til skogeieren står i innlegget. Hvis du greier å plukke ut de riktige bokstavene og setter dem i riktig rekkefølge vil du finne ut hvem det er. Jeg sender en premie i posten.

 

 

 

 

Forfatter: gronneskoger

Interesserer meg for ski, fiske og friluftsliv. Musikkinteressert. Utdannet innen skogbruk og naturforvaltning. Jobber i skogbruket for Nortømmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: