Ulv og sau

Hjemme hos oss fyrer vi med ved. Og når veden skal bæres i hus deler vi på arbeidet. Kjerringa bærer og jeg administrerer.

Dette har fungert på den måten at jeg har forklart henne hvilke kubber hun skal bære. Vi prøver da først med en kubbe av middels størrelse for å sjekke hvor store kubber hun orker å bære. Videre fyller vi på med kubber av tilsvarende størrelse. «Klarer du den, så klarer du denne» sier jeg.

Det som kanskje kan overraske noen, men antagelig ikke alle, er at når vi har drevet slik en stund, vil hun ikke lenger orke å bære alle. Vi må da begynne å «lesse av».

«Klare du ikke denne, klarer du ikke denne heller» sier jeg, mens vi fjerner kubbe etter kubbe. Til slutt er vi tilbake ved start og går tomhendte inn igjen.

Litt av samme logikk kan man ofte finne i debattfelter tilknyttet avissaker om ulv.

Argumentet som ofte går igjen er at det er en forsvinnende liten andel av sauen som blir drept av ulv. I 2016 ble det betalt ut erstatning for 17 500 dokumenterte rovdyrskader. Av dette var det kun 9 % , eller ca 1600 sau og lam som ble tatt av ulv.

Så hvorfor så mye oppstyr om denne ulven?

Prosentvis tar jerven mest med 34%. Gaupe tar 21%, bjørn 15%, kongeørn 8% og 13% er uspesifisert. Dette er dokumenterte tap. Det er grunn til å tro at disse tallene er høyere. Norsk Sau og Geit mener basert på historiske tapstall fra før rovdyrfredningen at det er sannsynlig at tapstallene ligger mellom 41 000 og 58 000 sau.

Av drøyt 2 millioner sau dør ca 108 000 sauer på beite. Det er et høyt tall. Det er skyhøyt over de ca 40 000 nordmenn som dør hvert år. Ingen av disse beiter i utmark, og de færreste av oss beveger seg utenfor asfalten.

Så hva betyr vel de 1600 sauene som blir tatt av ulv?

Selv om det er lite ulv i Norge, er ulven ikke utryddningstruet på verdensbasis. Russland har en stor ulvebestand, og konfliktnivået er relativt lavt fordi utmarka ikke benyttes til beite på samme måte som vi har tradisjon for her i Norge.

Etter å ha vært borte fra Norge i mange år er ulven nå på på full fart tilbake i norsk fauna. Fordi vi har en ulvesone, der utmarksbeite nå langt på vei er avviklet, er tapene til ulv foreløpig små. Tapene kommer til å øke ettersom ulvebestanden øker.

Basert på historiske tall ser man at normaltap på sau før rovdyrenes tilbakekomst har ligget på 50 000 til 67 000 dyr. Dette er tap som følge av blant annet sykdom, ulykker, skader og påkjørsler. I tillegg opplever man nå tap for jerv, gaupe, bjørn, ørn. Og nå etter hvert også ulv

Så selv om tapene til ulv foreløpig er relativt lave, kommer disse tapene i tillegg til alle andre tap. De er enda en vedkubbe i børa.

I det siste har kjerringa begynt å ordne vedbæringa selv. Jeg har begynt å administrere for kattene.

 

 

 

Forfatter: gronneskoger

Interesserer meg for ski, fiske og friluftsliv. Musikkinteressert. Utdannet innen skogbruk og naturforvaltning. Jobber i skogbruket for Nortømmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: