Papirbatteri og miljøvern.

Samtidig som naturvernere hyler seg hese om at det må vernes mer skog utvikles stadig nye skogbaserte produkter. Skogen er en fantastisk ressurs og vil kunne være en nøkkel for å skape et fremtidig bærekraftig samfunn.

Natur og Ungdom feirer 50 år og erklærer at «vi har lenket oss i 50 år, og er klar for å lenke oss i 50 år til». Det er et flott slagord, men det skinner igjennom at det er viktigere å protestere enn å være konstruktiv. Greenpeace hadde nylig en aksjon mot SCA i Sverige. Og i Nordmarka har Naturvernforbundet brukt høsten på å gå i veien for anleggsarbeidere. Det er klassisk naturvern der målet er å verne arealer og båndlegge naturressurser.

Mer konstruktive er et svenskt firma som heter BillerudKorsnäs. De utvikler nå i samarbeid med Uppsala Universitet et papirbatteri. Dette vil åpne for nye miljøvennlige muligheter.

http://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=9024

En avhandling fra Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN viser at superkondensatorer i papir kan erstatte vanlige batterier i framtidige elbiler. De er miljøvennlig og kan bli opptil 90% billigere å produsere enn dagens superkondensatorer.

http://etn.se/index.php/nyheter/63817-cellulosa-kan-komplettera-batterierna-i-elbilen

Å kunne erstatte konvensjonelle batterier med batterier av papir vil være et kjempeframskritt for miljøet. Råstoffet er fornybart, og man unngår skadelige utslipp. Hvis produksjonskostnaden i tillegg reduseres vil dette gjøre f.eks elbilen enda mer attraktivt.

I Norge utvikles fiskefôr av norske grantrær, der bruken av trevirke kan erstatte soya. I norskprodusert fiskefôr er det om lag 25 prosent soya, hovedsakelig fra Brasil. I en artikkel i Bondebladet i 2014 heter det at soyaproduksjon alene var ansvarlig for 29 prosent av avskogingen i Amazonas. Det vil si at hvis vi kan redusere behovet for soya ved å finne erstatninger vil vi kunne minske presset på regnskogen.

https://www.tu.no/artikler/snart-fores-laksen-pa-grantraer/347456

Det sitter med andre ord mange gløgge hoder rundt om kring som arbeider med å finne løsninger på kjente miljøproblemer. Skogen er en fornybar ressurs med muligheter som vi fortsatt bare ser konturene av.

 

Forfatter: gronneskoger

Interesserer meg for ski, fiske og friluftsliv. Musikkinteressert. Utdannet innen skogbruk og naturforvaltning. Jobber i skogbruket for Nortømmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: